Rasens uppkomst

Den Sibiriska kattrasen uppkom genom att Ryska immigranter tog med sig katter när de flyttade till Sibirien på 1700-talet. Det Sibiriska klimatet är väldigt hårt och det var svårt för de korthåriga katterna att vistas utomhus under vintern, så småningom parade sig deras katter med vildkatter från Sibirien. På så sätt kom den sibiriska kattrasen till. Detta är en naturlig utvecklad ras.

Katterna fick lång, tjock och vattenavstötande päls. Allt för att klara av det kalla klimatet.

Den sibiriska katten är även känd för att vara en bra jägare och har mycket bra resistens mot infektionssjukdomar. Dessutom är den mycket självständig, stolt och väldigt vacker. Den Sibiriska katten har ett mycket högt intellekt och de har alla en egen personlighet. De första Sibiriska katterna kom till Sverige år 2000.

Rasstandard

Allmänt Den Sibiriska katten är en Mycket stor och kompakt katt, massiv, tung. Honor väger ca 3-4 kg, hanar ca 4 - 6 kg, men det kan variera åt båda hållen och ändå vara helt normalt. Pannan är bred, Nosen är bred och medium lång och huvudet är mer rundat än hos norsk skogkatt.

Huvudet Stort, lite längre än brett, mjukt rundade konturer. Bred panna, i profil lätt välvd. Medellång näsa, bred samt lätt inbuktad vid näsroten. Välutvecklade kinder, höga kindben något vikande haka.

Öron Öronen är medelstora i storlek, breda och öppna vid basen, aningen framåtlutande, rundade öronspetsar. Långt hår inuti öronen. Lodjurstofsar är önskvärda

Ögon Ögonen är stora och lätt ovala, något snedställda, sitter brett isär. Alla färger är godkända.

Nacke Kort, kraftig.

Kropp Kroppen ger i proportion ett rektangulärt utseende Benen är medium höga och formar rektangeln med kroppen Kraftig benstomme och muskulös katt. Bred bröstkorg.

Tassar Stora runda tassar med hårtofsar mellan tårna

Svans Svansen ska vara Lång och tjock med rundad svanstipp

Päls Pälsen är något helt annan än vad vi i dag har på andra katter i semilånghårs gruppen, som denna ras tillhör. Pälsen på den sibiriska katten känns lite halvsträv. Mycket tät päls som ej får ligga tätt intill kroppen Semilång till lång päls, vattenavstötande täckhår, mycket underull. Pälsen är längst i kragen, på bröstet och på låren. Pälsen är betydligt längre på sidorna än på ryggen

Färger Färgteckningen kan ofta vara ett typiskt randigt mönster på ryggen och sidorna, ibland ett tydligt M i pannan. Alla traditionella färger och färgkombinationer tillåtna utom maskad, choklad och lilafärgade.

Felaktigheter Rak profil. Smal eller spetsig nos. Mandelformade ögon Mycket långa ben.

Karaktärsdrag Sibirien är livlig och kan vara mycket aktiv. Den har en stark personlighet och karaktär, men är ändå vänlig mot andra katter. Den är lekfull och kommer bra överens med barn. Den är tillgiven och mycket fäst vid sin ägare. Den behöver sällskap och vill gärna vara mitt i allt, man får akta så man inte trampar på den eftersom katten hela tiden vill vara där man är. Denna vattenälskande katt är en duktig klättrare och utomordentlig hoppare. Den behöver utrymme för att må bra, och kunna aktivera sig genom att hoppa och klättra, klösträd är att rekommendera. Den är inte fullvuxen förrän vid fem års ålder.